Over Daan

Daan Hugaert

Acteur Daan Hugaert; een volbloed professioneel, gefocust, goed voorbereid, een natuurtalent, met een schare trouwe fans. Daan is een geboren Gentenaar, en dus creatief, gul, standvastig en humoristisch.

Avontuurlijk ook, hij ging tijdens zijn humaniora al een jaartje naar de USA. Ondernemend: stichtte in Gent het eerste amateurtheater voor jongeren op 19jarige leeftijd, was betrokken bij de professionalisering van ‘Het Trojaanse Paard’ en ‘Stekelbees’, verzorgde de verhuis van ‘Theater Vertikaal’ naar Gent en bleef er enkele jaren directeur, stichtte ‘Onfijlbaar Produkties’ dat een reeks opmerkelijke producties neerzette.

Productief ook: naast meer dan zestig theaterproducties, is hij ook meermaals te zien op de televisie en op het witte doek als acteur, hij regisseert ook bij tijd en wijle, schrijft stukken, vertaalt stukken, spreekt stemmen in, enz. In 2014 stichtte hij ‘De Grote Foulee vzw’ waarmee hij ‘een trooster’ en ‘The Duck variations’ produceerde.

Ontdek zijn werk

Daan Hugaert op TV

Televisie

Voorstellingen door Daan Hugaert

Voorstellingen

Daan Hugaert's Eigen productie

Eigenproductie

Voice over door Daan Hugaert

Voice over

Daan en Speakers corner

Een frisse weerzin tegen de open informatieriool van het internet zette Daan ertoe aan om samen met Guy Reynebeau een maandelijkse Speakers Corner op te zetten over Gentse, locale issues. Hier wordt met open vizier op een beschaafde manier gedebatteerd.

Daan Hugaert en Speakers Corner

Peterschap

Toen Eddy erg krap bij kas zat en op zoek ging naar mooi tweedehands speelgoed voor Britannieke, vroegen de bezielers van de Kringwinkel Meetjesland Daan om het peterschap te aanvaarden van hun nieuwe winkel op een mooie locatie langs de drukke verkeersas Gent-Eeklo.  Daar ging hij graag op in.

Daan Hugaert's Peterschap

Biografie

Freelance acteur uit Gent, België.

Speelde zowat overal in Vlaanderen en Nederland in diverse theaters. Actief als acteur, regisseur, vertaler, schrijver en voice artist.

Belangrijke rollen in stukken van Gorki, Fassbinder, Handke, W.Allen, Weiss, Orton, Shepard, Labiche, Racine, B.Strauss, Pinter, Mamet, Pirandello, H.Claus, Shakespeare.

Van 1980 tot 1982 directeur van Theater Vertikaal in Gent. Hij sluit zich aan bij de INS Mannen van den Dam uit Antwerpen waar hij hoofdrollen speelt in o.m. Loch im Kopf van Wolfgang Deichsel, Amphytrion van Peter Hacks en Het Park van Botho Strauss.

In Brussel speelt hij de Ambassadeur in het gelijknamige stuk van Slawomir Mrozek en de ‘dissidente dichter’ in Het Compromis van Isztvan Eörsi.

Daarna produceert, vertaalt en speelt hij Variaties omtrent eend van David Mamet, vertolkt hij ‘de bolhoed van Magritte’ in de reeks Beeldcultuur van de Vlaamse Televisie (Bert Leysenprijs 1988) en de mislukte schrijver in Hoogtevrees, een door publiek en pers fel gesmaakte telefilm.

Vervolgens neemt hij grote rollen voor zijn rekening in Droomnovelle naar Schnitzler, Combat de Nègre et de Chiens van Bernard Marie Koltès, de titelrollen in Peer Gynt van Henrik Ibsen en een nieuwe bewerking van De Baron von Münchhausen.

In 1997 sluit hij zich aan bij het vernieuwde Nederlands Toneel Gent, waar hij zestien stukken speelt in vier seizoenen: o.a. Midzomernachtdroom, Strelingen, Voorjaarsontwaken, Macbeth, maar vooral Grote Va in Kat op een heet, zinken Dak van Tennessee Williams en de moor van Venetië in Othello van Shakespeare.

In 2000 deed hij enkele opgemerkte verschijningen op de televisie, onder meer in Spike, als psychopaat Daniël Huysmans in De Jacht, een dubbelaflevering van Recht op Recht en een hoofdrol in de Nederlands-Vlaamse televisiefilm De Stilte van het Naderen van Stephan Brenninkmeijer.

In 2002 gasteert hij bij de WettenvanKepler uit Den Bosch in Thyestes van Hugo Claus. Hij neemt er de rol van de wrede broer Atreus voor zijn rekening.

Sinds 2002 vertolkt Daan de vaste rol van de knorrige hoofdinspecteur Romain Van Deun in de populaire politiereeks Witse. Voor de Gentse Sint-Pietersabdij kruipt hij in de huid van broeder Alison in de videogids van de Kunsthallen. Verder jaagt hij velen de stuipen op het lijf als de onverbeterlijke marginaal Eddy in Thuis op één.

In 2007 schrijft en speelt hij Spaans Krijt, en sluit hij aan bij het Vernieuwd Gents Volkstoneel, dat jaar na jaar zeer succesvolle stukken produceert van Jo Van Damme, telkens voor uitverkochte zalen.

In 2014 richt hij De Grote Foulée op. De eerste productie ‘Een Trooster’ is meteen een schot in de roos.